J.I.S schroevendraaiers

Motiv Tools is importeur van Vessel JIS schroevendraaiers en bits uit Japan

JIS (Japanese industrial standard) kruiskop schroeven en bouten worden al bijna een eeuw veel toegepast. Met het verdwijnen van de kennis over de JIS pasvorm is men in Europa en Amerika veelal de verkeerde PH schroevendraaiers gaan gebruiken, terwijl er nog steeds vele duizenden producten op de markt zijn die met JIS of JIS-achtige kruiskop schroeven / boutjes afgemonteerd zijn. In Japan wordt de uitdrukking JIS niet meer gebruikt omdat deze industrie-standaard officieel niet meer bestaat, men noemt het “P” (P0, P1, etc.). Dat staat aan de basis van het misverstand dat de PH pasvorm het zelfde is, maar:

Een gemiddelde PH schroevendraaier heeft iets dikkere flanken met afgeronde hoeken en een andere contacthoek, waardoor het contactoppervlak +/- 15% kleiner is dan met de juiste kruiskop.

 

In de wereld van het gereedschap is het verschil tussen een matige en een perfecte pasvorm een kwestie van enkele graden en enkele honderdsten van een millimeter, dus laten we het (best grote) verschil eens van dichterbij kijken:

Links een (gecertificeerde) Stahlwille PH1 en rechts een Vessel Megadora P1. Dit is een echte foto, er is niets bewerkt of aan de schaal veranderd. Bij de maat P1 is het verschil in hoek en contact oppervlak extra goed te zien.

 

U herkent een “originele” JIS schroef aan een punt, kruisje of asterisk op de kop, maar deze zitten er helaas niet altijd op. Hier naast een JIS 3, dat is een grote maat die op het oog bedrieglijk veel op een PH3 lijkt.

 

JIS en JIS-achtige schroeven en boutjes komen voor op o.a:

  • Japanse motorfietsen en auto’s van 1960 tot +/- 1995
  • Chinese ‘imitatie’ motorblokken (licentiebouw van Honda en Kawasaki)
  • Japanse repro apparatuur (kopieermachines, scanners)
  • Japanse (car) audio en consumenten elektronica
  • Fabrieks gereedschappen en machines
  • Fijn elektronica zoals controllers, transistoren, heatsinks, printplaten (micro JIS)
  • Camera’s, lenzen en aanverwanten van o.a Nikon, Minolta en Canon (micro JIS)

Vessel Japan:

Al 90 jaar “de” fabrikant van topkwaliteit gereedschap en OEM van diverse grote Japanse auto en motor fabrikanten. Vessel ontwikkelde het “JawsFit” systeem. Een uniek gevormde kop die op zowel JIS als op PH past. Al onze Vessel gereedschappen zijn voorzien van deze speciale “JawsFit” kruiskoppen.

Vessel is in de industrie echter ook bekend om de productie van o.a (fabrieks) gereedschappen zoals afkort scharen, pneumatische schroef inrichtingen en slagmoer sleutels. Ook deze machines en een selectie vervangingsonderdelen kunnen wij leveren tegen competitieve prijzen, dankzij onze lijn met Vessel Japan.

Klik op de afbeelding voor onze selectie Vessel schroevendraaiers!

Klik op de afbeelding om online te bestellen.